18 aug. 2024

Leesduur 15 minuten

Dankjewel covid

 

 

De corona epidemie het lijkt allemaal al zo lang geleden en dat is het natuurlijk ook wel. Ik ben zelf echter pas sinds zomer 2023 uit mijn ´totale lockdown´ van ruim 2,5 jaar gekomen en daarna ging stap voor stap mijn wereld pas weer open. 

En ook nú nog zitten dus naar schatting 90.000 mensen in een soort ´lockdown´ wegens ernstige long-covid klachten.

Voor die mensen is het nog helemáál niet voorbij! Daarom dus vooral schrijf ik deze blogpost met tips voor long-covid patiënten.

En nee je hoeft geen longklachten te hebben, (zoals nog vaak gedacht wordt). Long-covid betekent LANG last van de gevolgen van de covid infectie. Klachten zijn enorm uiteenlopend en vaak ernstig beperkend.

Long-covid herstel? Er is hoop:

Voor wie via deze covid blogpost rechtstreeks op mijn blog komt verwerk ik hier nog een stukje van mijn voorgeschiedenis en ook mijn eigen zoektocht naar herstel. 

Dat laatste is namelijk best een bizar verhaal geweest waarin Google mij tijdens mijn zoektocht tot 3 keer toe een belangrijk puzzelstukje onder de neus duwde.😉 Het waren uiteindelijk de pijnen die zich na mijn infectie ontwikkelden waardoor ik vanuit een ander perspectief ben gaan kijken naar mij totale situatie. Dat werd mijn redding.  

Er kwam rust in mijn hele systeem. Mijn leven veranderde totaal!

 

Als ik de lichamelijke klachten na corona niet had gehad dan was mijn leven gebleven zoals het al jaren was.

Ik zeg daarom achteraf

"dankjewel covid"

Klinkt beslist gek maar tóch zie ik het zelf zo. 

Even kort mijn voorgeschiedenis voor wie nieuw is op mijn blog:

Het leven dat ik had was niet slecht ik had eigenlijk een heel fijn leven! Een práchtig gezin en ook op andere vlakken had ik niets te klagen.

Maar mijn leven was óók jaren lang met grote regelmaat een uitdaging op gebied van mentale gezondheid. Ruim 30 jaar speelde mijn kwetsbaarheid voor mentale instabiliteit een grote rol (manisch depressiviteit was mijn diagnose) en dit leidde zelfs tot meer dan 10 opnames in de psychiatrische kliniek door steeds weer totale uitputting. Heftige tijden zijn dat geweest voor ons gezin.

Nadat ik veel medicatie afbouwde in 2011 ging het een paar jaar wat beter en dat was heel speciaal. Heel fijn!

In 2017 raakte ik na het overlijden van mijn moeder de laatste keer depressief en deze keer trok de depressie niet meer weg.

De rek was er duidelijk uit.

Ik 'liep al een hele tijd op mijn tandvlees' door deze depressie toen ik in oktober 2020 corona kreeg waarna ik totáál instortte zoals je kunt lezen in deze blogpost


Mijn covid infectie

Mijn covid infectie in oktober 2020 was niet eens ernstig geweest. Een vervelende maar vreemde griep met rare stekende pijnen in mijn ruggenmerg en 2 dagen heftige migraine. Ik was niet eens verkouden geweest. Daar was ik goed vanaf gekomen dus...?

Een paar weken na de infectie stortte ik echter in. Alle energie trok uit mijn lijf. Ik kon ineens niet meer fatsoenlijk rechtop zitten en mijn hoofd moest ik zelfs ondersteunen dat leek 5 kilo te wegen. Ook kwamen er veel heftige lichamelijk klachten😧 Het was beangstigend.

Even rustig aan dan maar? Het werd helaas niet beter. 

Maar waar kwamen deze lichamelijke (ik heb ze samengebracht in een documentje) vandaan die mijn wereldje zo verdomd klein maakten?

Ik had toen ook al 3 jaar een depressie en sowieso mijn flinke voorgeschiedenis, dus zomaar concluderen dat het long-covid zou zijn?

In 2021 kon ik het allemaal niet meer.  Ik vroeg om shocktherapie voor mijn depressie en kwam gelukkig in aanmerking voor een vrij nieuwe intensieve rTMS behandeling. (Via deze link kort informatie over rTMS behandeling.) De depressie trok uiteindelijk weg, maar lichamelijk veranderde er nog steeds niets.

Ik besloot breder te gaan zoeken. 

Hier was méér aan de hand. Of iets heel anders? Waar paste dit klachtenpalet bij?

Mijn grote vraag was: "wat houdt mijn pijnklachten in stand en hoe los ik dat op?" 


Hoe mijn zoektocht zijn vruchten af ging werpen:


Terwijl ademhaling en yoga nidra mij op een gegeven moment al wat rust brachten ging ik nog steeds niet vooruit, maar ik zocht door.

Via Google kwam ik in 2022 al uit bij een YouTube filmpje waarin een fysiotherapeut sprak over een dr. Sarno.

Onderdrukte emoties zouden pijnklachten in stand kunnen houden...?🤔

"Je moest eens weten hoeveel ik al bij psychologen was" dacht ik toentertijd. Ik liet het liggen. Niet voor mij dacht ik.

 

Ik bleef zoeken. Je weet maar nooit herstel kan uit een onverwachte hoek komen.

Deze puzzel wilde ik persé oplossen!

Op het terrein van de psychiatrie was echter geen winst te behalen, nadat de depressie weg was getrokken.

Bipolariteit is niet te genezen volgens de artsen, gebaseerd op de ervaringen tot nu toe. Dat was dus een 'gesloten deur' voor mij.  

Chronisch vermoeidheidssyndroom/fibromyalgie waren dezelfde visie toegedeeld. 'Gesloten deuren'.

Maar ik had mijn 'klachtenlijstje' en aangezien die klachten ook perfect pasten binnen long-covid sloot ik ook dat niet uit.

Ik sloot me aan bij een Facebook groep van long/covid patiënten.

Samen hielden we de stemming positief, want het was zwaar om zo buiten spel te staan.

Onze verhalen waren veelal schrijnend, maar jeetje wat een sterke mensen allemaal die long-covid strijders! Met de kennis van nu kan ik zeggen dat juist de strijd even helemaal loslaten mij veel bracht, maar dat wist ik toen nog niet. 

 

In april 2023 waren alle onderzoeken om mijn klachten te verklaren op niets uitgelopen. Het zou long-Covid kunnen zijn maar "daar weten we nog te weinig van". Ik zou moeten leren omgaan met deze situatie.

De huisarts gaf me een adres voor een psycholoog om te leren omgaan met mijn SOLK/ALK klachten (lichamelijk onverklaarbare klachten).

 

Thuis besloot ik echter nog één keer te googelen, want SOLK had ik nog niet gegoogeld.

Als ook dit niets opleverde zou ik alsnog moeten accepteren dat de elektrische rolstoel er kwam want ik wilde zo min mogelijk afhankelijk zijn van iemand die mijn rolstoel duwde. Ik kwam nu zo weinig buiten en ik werd bang weer depressief te worden!

Al mijn hoop was dus gevestigd

op deze bewuste zoekopdracht:

(ik zette altijd 'herstel' bij een zoekopdracht ik wilde zó graag herstellen)

-SOLK, HERSTEL-

..........enter😉

 

Ik kwam uit bij het boeken 'weg van de pijn' en 'solk' van Saskia de Bruin. Ik kon toen nog niet lezen wegens de prikkelgevoeligheid, maar via de online Bibliotheek luisterde ik meteen haar boek 'weg van de pijn'. Iedere zin sneed hout voor mij!

Hier stuitte ik wéér op dr. Sarno. Toevallig...?🤔 Ik ontdekte de mogelijke sleutel voor mijn herstel🎈!

Dr. Sarno sprak over het onbewúste brein! De 95% van ons geheugen waarvan we ons niet bewust zijn bevat giga veel gegevens! Interessant! Als ik dáár toch eens bij kon komen🤔

Ik was toen veel te zwak om naar artsen te sjouwen dus besloot ik het eerst zelf uit te zoeken. Ik kon altijd nog een arts opzoeken.

Het boek van dr. Sarno werd meteen besteld al was het Engelstalig.

Terwijl dit gaande was kwam dr. Sarno via een heel andere hoek óók weer op mijn pad...!

Mensen knappen op aan de hand van zijn mindbody visie?!

Dr. Sarno

Tot 3 keer toe vanuit een andere hoek

dat was wel héél apart🤔

 

Ondertussen in de long-covid Facebookgroep!

 

De patiëntengroep Positief omgaan met Post Covid was heel fijn. Geen gemopper over wat niet kan, maar koesteren en vieren wat wél kan!

Iedereen in de groep is positief ingesteld en gemotiveerd in oplossingen te denken! 'My kind of people'😉

Samen zochten we actief naar de sleutel van 'ons probleem'.

Voor long-covid is nog veel onduidelijk. Een open dus deur voor kansen....Dus ook nog kans op herstel. 

Het maakte mij ondertussen niet meer uit hoe mijn klachtenpalet gelabeld zou worden als ik mijn leven maar weer kon gaan vormgeven. 

Ik liet alle labels los zelfs mijn bipolariteit. Dat bood ruimte voor mogelijkheden met een brede visie op onderzoek uit te gaan.

 

En daar binnen de long-covid groep gebeurde het wéér...! Dr. Sarno?!

Er werd een aflevering gedeeld van de podcast van een Amerikaanse psychologe Nicole Sachs met dit indrukwekkende herstelverhaal van ene Lieke uit Amsterdam. Via deze link te beluisteren op Spotify.

Ook Lieke vertelde over... Zjuust, dr. Sarno en ons onbewuste geheugen! 😆.

De maakster van de podcast, Nicole Sachs, had jaren samengewerkt met Dr. Sarno en legt in haar podcast alles erg duidelijk uit. Over ons zenuwstelsel en het onbewuste brein, een echte aanrader.

Dr. Sarno is overleden, maar Nicole Sachs en o.a. ook de Amerikaanse internist, klinisch professor dr. Schubiner delen actief zijn kennis.

Dr. Schubiner schreef zelfs een boek over de mindbody visie bij depressie en angstklachten. Interessant!

Ik verdiepte me ijverig in de mind body visie volgens dr. Sarno en dr. Schubiner en daarna nog zoveel meer.

Ik bleef Nicole Sachs haar podcast volgen voor de meer dan 100 indrukwekkende herstelverhalen en de schrijfsessie 'journalSpeak' die mij zoveel gebracht hebben. Je kunt hierover ook lezen in mijn uitgebreide herstelverhaal in deze blogpost.

Ik ontdekte ook de Nederlandstalige podcast van Nina Bosselaar. Zij deelt haar hele proces van herstel van ernstige long-covid.


Ik sloot me tevens aan bij een nieuwe en enorm waardevolle Facebook groep: 

Mind Body Syndroom & Long Covid NL 

Binnen deze facebook groep maakt werkelijk iederéén progressie! 

Deze groep (die nu al 3000 leden telt) werd opgericht door Yara Geerts en Annemieke Ebus-Vermeer (de schrijfster van het boekjeSupersnelle kennismaking met de mindbody benadering)

Het is prachtig om te zien hoeveel mensen van long-covid herstellen aan de hand van de mindbody visie

Er worden binnen deze groep super veel interessante podcasts en boeken tips gedeeld. Ook een echte aanrader dus!


Heb jij zelf long-covid en krijg je het idee 

dat jou verweten wordt dat het "tussen de oren" zit en

dat je je gedachten maar beter even niet verzetten?

 

Mensen met chronische onverklaarbare klachten krijgen vaak het idee dat hun verweten wordt dat het "tussen je oren zit". Het is allemaal psychisch waarmee zelfs gedaan wordt alsof het 'dan wel even op te lossen is'. Nouou wás het maar zo'n feest.

Nee je verzint je klachten niet! Je lichamelijke maar ook mentale pijn is echte pijn. Twijfel dus vooral niet aan jezelf dan doe je jezelf echt tekort. Jij weet dat je je klachten niet verzint en dat is genoeg. Alleen hebben artsen er geen duidelijke verklaring voor kunnen vinden dus ook geen oplossing en dat is vervelend genoeg.

Maar daar hoeft jouw verhaal niet te stoppen zoals je hebt kunnen lezen. 

Jouw klachten zijn mogelijk uitingen vanuit jouw brein dat naar aanleiding van een ontregeld zenuwstelsel gevaar registreert.

Na je infectie is je zenuwstelsel ontregeld geraakt en in de fight-flight modus blijven staan. Dat is super vermoeiend en geeft de meest uiteenlopende en vaak heftige lichamelijke klachten.

Uit deze fight/flight modus komen is de eerste uitdaging.

Mijn zenuwstelsel was extreem ontregeld ook al door mijn voorgeschiedenis, dus hoe ik dat rustig kreeg was een apart verhaal dat hier te lezen is. Maar het is mogelijk.

De mind body visie geeft je inzichten in wat er dan precies gebeurt en hoe je dit kunt herstellen. Daar zijn verschillende manieren voor.

De mind-body visie kan geen kwaad, het geeft je puur inzichten in hoe je zenuwstelsel, brein en lijf samenwerken.

Een bewustwordingsproces eigenlijk.

Het geeft je een heel andere kijk op dingen en dat maakt dat het zo anders is dan we gewend zijn, maar is dat verkeerd? 


Linkjes die je op weg kunnen helpen in jouw zoektocht:

Boeken, luisterboek, podcasts en video's die ik verzamelde vind je via deze link.

Sluit je vooral ook aan bij de Facebook groep Mind Body Syndroom & Long Covid NL zou mijn advies zijn.

Ook Stichting emovere deelt veel kennis over de mogelijkheid dat veel chronisch aandoeningen vaak alsnog te genezen zijn vanuit een ander perspectief. Op hun site ook veel informatie over long-covid inclusief wetenschappelijke onderzoeken. Hier en herstelverhaal van

Iedere maand deelt iemand die herstelde van long covid zijn/haar verhaal. Je kunt je via deze link aanmelden om er via zoom verbinding bij te zijn.

 

Mocht je verder nog vragen hebben stel ze mij gerust via de contactmail op deze blogsite.

 

 

Ik vond mijn laatste puzzelstukje dankzij mijn long-covid klachten.

Mijn zoektocht liep via de pijnen naar de long-covid patiëntengroep naar de mind body visie naar uiteindelijk toch nog herstel!

Eindelijk! Gelukkig! Ik mocht meezoeken naar 'de sleutel' met de long-covid patiënten en nu deel ik deze blogpost in de hoop meer mensen met long-covid te inspireren langs deze weg mogelijk tot herstel te komen. 

Het leidde voor mij persoonlijk tot een nog veel breder onderzoek die zijn vruchten ondertussen al heeft afgeworpen. Het heeft me nog veel meer gebracht dan waar ik op hoopte.

Mijn mentale balans waarvan mijn psychiater in 1997 zei "Dat zal niet meer haalbaar zijn..."

Zeg nóóit nooit!😉

Mijn rugzak met mijn kwetsbaarheid voor depressies en stemmingswisselingen is door alles wat ik leerde een waardevolle toolkit geworden. Daar heb ik ook in deze rollercoaster die ik momenteel doormaak (ik zit midden in het traject voor borstkanker) heel veel aan. 

 

 

Bedankt dat je mijn blog leest. Deel deze blogpost vooral als je denkt dat iemand hier wat aan kan hebben dat zou ik erg fijn vinden.

 

Niet langer worstelen als nodig

daar is het leven veel te mooi voor.

 

 

Fijne dag gewenst voor nu en tot gauw weer.😉

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.