11 jan. 2023

leesduur 3 minuten

In de volgende 2 blogposts

beschrijf ik mijn psychoses....

 

Psychose is een bekend verschijnsel binnen de psychiatrie. Ik had er in 1992, toen ikzelf psychotisch werd, echter geen idee van wat een psychose kon inhouden.

In 1992 en 1997 had ik een psychose. Het fenomeen psychose is dus ondertussen al lang niet meer onbekend voor mij.

Nu zijn we ruim 30 jaar verder en wordt er meer over psychoses gesproken. Helaas worden mensen die psychotisch zijn of zijn geweest vaak als een potentieel 'gevaar voor de medemens' gezien.

Dit is niet zomaar het geval. Bij lange na niet zelfs!

Door onwetendheid ontstaan namelijk vaak conclusies die echt niet altijd kloppen:

-Die 'verwarde persoon' in zijn nakie op straat. Dat rare mens dat hard zingend en pratend over straat loopt. Werkelijk, dan spoor je toch niet? Straks vliegt ze mij nog aan! Je weet maar nooit wat de stemmen haar influisteren. En dan die gestoorde gast die branden sticht of zelfs een moord kan plegen! 

Zonder te beseffen wat hij gedaan heeft? Kom op zeg. Daar geloof ik niks van! Lekker handig "mevrouw was ontoerekeningsvatbaar...." Krijgt ze verdorie ook nog een strafvermindering!-

Ik kan me voorstellen dat het deze reacties op kan roepen. Vooral als een psychose heftige gevolgen heeft. Je zou er je kind maar door verliezen. Dat is op zijn zachtst gezegd afschuwelijk! 

Dit kán helaas wel door psychose zijn ontstaan. Ik zou niet in de schoenen willen staan van de psychiater die dit moet beoordelen. Dat lijkt me een taak die bijna niet te doen is. Het kan zijn dat je écht niet weet wat je gedaan hebt tijdens een psychose.

 

Maar ik wil zo graag aangeven dat dit extremen zijn. Hele extreme en afschuwelijke gebeurtenissen die in het nieuws komen en daardoor een vertekend beeld geven over psychoses in het algemeen. 

Er zijn zoveel gradaties in hoe heftig een psychose zich kan manifesteren.

Er zijn mensen die zelfs continu licht psychotisch zijn, maar een normaal leven kunnen leiden. Jaren lang. Daar kun je het amper aan merken zelfs. De duur en de intensiteit van een psychose kan sterk wisselen. Iedere psychose is anders en iedereen ervaart de psychose anders.

Om aan te geven hoe ikzelf mijn psychoses heb beleefd heb ik ze in mijn blog zo compleet mogelijk omschreven.

De heftige indruk die mijn 2 psychoses op mij hebben gemaakt zorgen dat ik me nog veel herinner. Samen met gegevens uit mijn dagboek geef ik je een inkijkje in mijn toen zo verwarde hoofd.

Ja ik was een verwarde persoon. En nee, ik was gelukkig géén gevaar voor de medemens. Zoals enorm véél mensen met psychose dit niet zijn. 

 

Ik wil nog even aangeven dat het niet mijn bedoeling is het ene drama na het andere te schrijven, maar mijn ziekte begon met 2 psychoses.

Daarom start ik hier ook mee. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.